Зустріч проректорів з міжнародного співробітництва за сприяння Спілки ректорів України (23-24.11.2023 р., м. Познань)

23-24 листопада 2023 року команда Національного Еразмус+ офісу в Україні доєдналася до зустрічі Ради проректорів з міжнародного співробітництва, створеної під егідою Спілки ректорів закладів вищої освіти України у вересні 2023 року, що відбулася в Університеті Адама Міцкевича в Познані.

Засідання проводила голова Ради проректорів з міжнародного співробітництва Ксенія СМИРНОВА, проректорка Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Університет Міцкевича в Познані прийняв майже 60 проректорів українських університетів, для яких це насамперед можливість зустрітися в безпечних умовах та обговорити виклики, які постають перед вищою освітою в умовах війни.

Також під час дводенної зустрічі було підбито підсумки майже сотні заходів, які відбувалися на базі Познанського університету з січня цього року за участю представників закладів вищої освіти України.

Як наголосив проректор з міжнародного співробітництва Університету Адама Міцкевича Рафал ВІТКОВСЬКИЙ: «Зустріч, яка, з одного боку, підбиває підсумки, а з іншого – дає можливість спланувати конкретні дії, яких потребує вища освіта в Україні».

Під час засідання відбулося обговорення стратегії інтернаціоналізації вищої освіти та актуальних питань міжнародної освіти, а саме питань щодо іноземних студентів, міграційної служби, українознавства. До учасників засідання онлайн приєдналася Олена ШАПОВАЛОВА, директорка ДП «Український державний центр міжнародної освіти».

Світлана ШИТІКОВА, координаторка проєкту ЄС Національного Еразмус+ офісу в Україні, виступила з презентацією “Erasmus Generation Internationalisation – Quality and Competitiveness” про стратегічні напрямки, основні документи і пріоритети, можливості Erasmus+ для українських університетів і підготовку до конкурсів на 2024 рік. 

Під час другого дня засідання відбулася онлайн-зустріч із заступником Міністра освіти і науки України, членом Національної команди експертів з реформування вищої освіти Еразмус+ (HERE team), Михайлом ВИННИЦЬКИМ, який ознайомив присутніх із першочерговими завданнями у вищій освіті, над якими працює міністерство.

Також онлайн до засідання приєдналися президент Фундації польських ректорів Єжи ВОЗНИЦЬКИЙ та Ірина ДЕГТЯРЬОВА, програмна координаторка польсько-українського проєкту «Польсько-українська співпраця представницьких організацій ректорів – задля вдосконалення діяльності закладів вищої освіти». Говорили про подальшу реалізацію спільного проєкту.

За результатами дводенного обговорення було визначено пріоритетні напрями діяльності Ради проректорів, створено робочі групи по кожному з напрямів та узгоджено перелік завдань.

Підготовлено з використанням матеріалів Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Попередня Erasmus Without Paper демонструє більш плавний обмін даними, але необхідна ...